dissabte, de juliol 28, 2007

El nacionalisme enfollidor

No entenc com els sectors intel·lectuals i de l'ensenyament en general tenen tanta confiança en la racionalitat de les persones. La persona, ser nacional? A vegades, les paraules em fan la impressió que ens cauen damunt com si foren pilotes i ixen disparades cap a la direcció més insospitada, com el sentit de les paraules.

Hi ha qüestions, però, en què la gent s'entén, que no vol dir que hi estiga d'acord, i n'estira un acordió de matisacions i tot, com en el futbol, per exemple.

En l'aspecte ideològic, la incomprensió pot semblar de pedra de marbre. Sobretot si hi apareix el sentiment nacional o de pertinença a una comunitat, que, com tothom sap, és un sentiment universal i que provoca una adrelanina desbordant, que fa transtonar fins i tot aquell que semblava tan racional i racionalista. L'experiència ens en dóna sovint moltes proves, per desgràcia.

Si se sent una mica potent, el nacionalisme és sempre expansiu. L'espanyol ho és i ho ha sigut durant els últims segles. Per tant, ha procurat tots els mecanismes i maniobres per tal d'anul·lar qualsevol actuació que anara contra la seua expansió, segles i segles enyorada. Els valencians en sabem alguna cosa, des de la compra i concentració de l'aristocràcia autòctona, el decret de Nova Planta i la seua continuació fins a la destrucció de l'ànima valenciana.

En aquests moments, lluny, a una distància remota d'una Espanya plural, l'estratègia del nacionalisme espanyol passa per la forta implantació de la ideologia, una mica caduca i gens projectable en una societat de consum com la nostra, de l'esquerra i de la dreta, del biparatidisme. Amb això, les forces espanyoles es reparteixen les dues parts de la mateixa pàtria i en garanteixen la permanença.

Per descomptat que aquesta ideologia rància no ens convé gens ni mica als que no volem viure en una Espanya nacionalment única. Amb tot, ens hem d'afanyar perquè a poc a poc van imposant-la. La nostra ideologia no pot ser una altra que la de la llibertat dels pobles, on les dues parts són la centralista i la perifèrica pluricentral. Com menys tinguem en compte i desprestigiem com es mereix l'altra ideologia, no farem res més que el que fan els seus promotors en contra de la nostra. Els dos eixos?, que diuen quan no els queda més remei. Ni cas. Nosaltres a la nostra. Perquè en això ens va la nostra llibertat com a poble, cosa que afecta la nostra constitució sancera com a persones.

5 Comentaris:

Blogger Unknown diu...

Completament d'acord, jo sempre dic que ser valencians és la nostra forma de ser éssers humans.

10:11 p. m., de setembre 09, 2007  
Anonymous Anònim diu...

Dilluns 28 de gener, la Fundació Casal Jaume I la Safor-Valldigna i Infosafor.com han organitzat una taula redona amb l'alcalde de Gandia, José Manuel Orengo, i portaveu adjunt del Compromís i Secretari General del BLOC, Enric Morera, per a parlar sobre "Blogs i polítics".

Els dos polítics parlaran de la seua experiència a la xarxa, ja que tots dos tenen blogs actualitzats i del nou paper d'internet en la política i en les campanyes electorals.

Serà a la Sala de Conferències del Casal, a les 20 h.

10:03 p. m., de gener 24, 2008  
Blogger Carlos V diu...

Els Blogs de La Safor

Aquesta pàgina pretén (de forma modesta i totalment artesanal) ser el punt d'encontre del panorama blogger de la comarca de La Safor. Un punt on poder trobar d'una forma més fàcil aquestes pàgines tan interessants i que esperem que tots ens ajudeu amb el vostre granet de sorra a ferla més gran i activa.
L'idea va nàixer de una xarrada a càrrec d'Enric Morera i el nostre alcalde Orengo al Casal Jaume I sobre els blogs i la política. Això em va fer pensar que fea falta coordinar aquest nou món emergent i que tant de moda s'ha posat en els últims anys.
Esperem que no siga una moda que pasa pronte. Així mateixa, a l'hora d'elegir un link per aquest blog, no s'ha pogut utilitzar ni es mots de "gandia", "la safor" o "safor" a seques perque algú els va registrar ja fa anys (i abandonats est`n per desgràcia)
Així que bo, espere la vostra ajuda i colaboracions aportant nous links de gent saforenca, encara que aquestos estigen a altres parts del pís o fins i tot a l'estranger. Publique-los ja siga mitjançant comentaris o envieu un correu
charlifuster@hotmail.com
http://www.elsblogsdelasafor.blogspot.com

Agrairem que posareu el link d'aquest blog entre els teus contactes per aixi donarli més publicitat i un millor funcionament. Moltes gràcies!!

3:10 p. m., de febrer 13, 2008  
Blogger Carles Tomàs diu...

El missatge d'aquest article em sona bastant. És més, podria subscriure'l al 100 per 100.

10:13 p. m., de desembre 16, 2008  
Blogger Carlos Humberto diu...

Hola bon dia, abans que res volem felicitar-vos per la vostra faena e informar a tota la gent posible de que ja existeix el nou blog amb la actualitat esportiva de la safor-valldigna, som una asociacio nascuda en Gandia que en nomes un any ja treballa amb tota espanya. Totes les noticies, tornejos, fotos y videos, croniques...

http://afglasafor.blogspot.com/

MOLTES GRACIES PER TOT.

2:18 p. m., d’abril 12, 2011  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home